уторак, 22. август 2017.

GULDEN DRAAK – Na zmajevom putu




Legenda o zlatnom zmaju (Gulden Draak) započela je na brodu sa kojim je norveški kralj Sigurd Magnusson (Sigurd Jorsalfar) otplovio 1111. godine u krstaški pohod. Sigurd je ponudio statuu Vizantiji kako bi je ona stavila na kupolu Aja Sofije

Više od sto godina kasnije flamanski broj Baldvin IKS transportovao ga je prema Belgiji, te je norveški zmaj završio u rukama Brižana. Posle bitke na polju Beverhouta 1382. godine, stanovnici Genta su uzeli ratni plen, uključujući zmaja i stavili ga na zvonik. U zvoniku su držane sve opštinske povelje. Zmaj je trebao da zaštiti ova dokumenta i istovremeno je bio i simbol slobode i moći grada. Majstor pivar je uočio ovu statuu i dosetio se da tako nazove svoje pivo.

Gulden Draak je tamno belgijsko pivo koje dolazi iz pivare Van Steenberge iz Ertveldea, Istočna Flandrija, sa visokim procentom alkoholom po zapremini (10,5%).  Postoji nekoliko varijanti ovog piva, uključujući i Gulden Draak 9000 Quadruple.



Gulden Draak je tamno pivo s glatkom karamelastom penom, snažanog mirisa alkohola, koji donekle otežava mogućnost da se lako odeedi aroma piva. Kada to ipak uspemo, primetićemo moćan miris ječma, zrele šljive i trešanja, sve do slatke arome kafe. Na mirisu alkohol posustaje, te nagoveštava kiselu višnju i smeđi šećer. Ukus je donekle gorak.

Gulden Draak je 1998. dobilo titulu najboljeg piva na svetu od strane Američkog instituta za degustaciju (ChefsBest).

Gulden Draak je visoko fermentaciono pivo sa sekundarnom fermentacijom. Za sekundarnu fermentaciju se koristi kvasac vina. Fermentacija se dešava kako u buretu, tako i u bočici, što produžava mogućnost čuvanja ovog piva. 

Bela flaša zapremine 0,33 litara, a reklama crna, zlatni zmaj i crvena slova, predstavljaju stilski rezultat koji ovo pivo razlikuje od drugih.  


Gulden Draak može se piti kao aperitiv ili desert, ali i uvek je vreme predaha i uživanja. Ovo ječameno vino se savršeno slaže sa sosovima za crveno meso, ali i uz crnu čokoladu.

Нема коментара:

Постави коментар