четвртак, 9. март 2017.

Westmalle Dubbel tamno trapist pivo




Westmalle Dubbel je tamno, crvenkastosmeđe trapist pivo sa sekundarnom fermentacijom u boci. Dostupno je u flašama od 0,33 i 0,75 cl. Sadržaj alkohola je 7 %. 

Kremaste strukture, bogatog i kompleksno ukusa, meko, voćno , sa sveže-gorkom završnicom. Spravljaju ga monasi od 1856. godine, ali su recept izmenili 1926. kako bi dobili pivo snažnijeg karaktera. Odabrano je i 300 prestižnih kafića, restorana i hotela kojima se ovo tamno pivo dostavlja u buradima od 30 i 50 litara. 

U Belgiji, zemlji gde pivo ima i svoga sveca, manstiri su i u mračnom srednjem veku spravljali pivo i to piva gornjeg vrenja.

Najviše su na ceni bila piva iz opatija trapističkoga reda, nastala u XVII veku. Pored toga što su imali uzorno odnegovana poljoprivredna dobra imali su i pivare. Ako sada belgiju posmatramo kako i treba od šest manastirskih pivara tri su u valonskom (Chimay, Orval, Rochefort) a tri u flamanskom delu Belgije (Westmalle, Sint Sixtus u Westvleterenu, Achel). Samo oni uključujići i holandski manastir (Schaapskooi) imaju pravo da svoja piva nazivaju trapistnim.

Нема коментара:

Постави коментар