Ime La Trappe dolazi od istoimene opatije Notre-Dame de la
Grande Trappe u selu Soligny-la-Trappe (La Trappe) u Normandiji. Odavde
potiče i red monaha trapist.

Karakteristično za svako Trappist pivo je da pivara mora da bude u okviru manastira, a drugi uslov je da proces proizvodnje nadgleda monah. I na kraju, ali ne i beznačajno, deo prihoda mora da ode u humanitarne svrhe.

Tela i gorčine taman
kol’ko treba, hrskavo, karbonizacija umerena, sa nešto izraženijim sadržajem alkohola
(8% ).
Ipak, u odnosu na sledeće pivo iz
ove pivare gubi trku, pogotovu na odnosu cenu/kvalitet. Jedino pobeđuje pri
vrelom, letnjem danu ili za one koje je ovo drugo pivo možda previše robusno.

Izgleda da su monasi ovo pivo poturali kaluđerima, kako bi testirali njihovu čednost!
Usta
su puna puterastog krema, aroma banana, smokava,
urmi, vanile, badema, suvog grožđa, smeđeg šećera. Banana me vraća u
detinjstvo kada sam u Rjeci kupio majicu, koja je širila miris banane
kada se protrlja. Slatka sećanja.
Za vanilu ima da zahvali odležavanju u barik buradima. Punog tela, stabilne, raskošne, višeslone, karamelaste pene. Komleksne završnice koja zadržava voćnost.
Za vanilu ima da zahvali odležavanju u barik buradima. Punog tela, stabilne, raskošne, višeslone, karamelaste pene. Komleksne završnice koja zadržava voćnost.
Preporučujem konzumiranje uz
bademe i sir, uz lagano pripremljena crvena mesa, piletinu i slatkovodnu ribu, sa kremastim puterastim prelivima, uz bareno povrće, posebno
preporučujem šparglu.
A ako za desert imate voćnu tortu, kojojm dominiraju banane, ostavite par gutljaja. Vratiće vam se sa kamatom!
A za pušače, uz ovo pivo cigara sa ukusom vanile. Ko preživi pričaće!
A ako za desert imate voćnu tortu, kojojm dominiraju banane, ostavite par gutljaja. Vratiće vam se sa kamatom!
A za pušače, uz ovo pivo cigara sa ukusom vanile. Ko preživi pričaće!
Нема коментара:
Постави коментар