Još pre desetak godina frižideri u prodavnicama bili su
prepuni tamnih lager piva domaćih pivara.
U njima su ponosno čučali i nestrpljivo čekali pivopije MB, Weifert, Zoffmann….
Danas je izbor
pao na dva od kojeg jedno i nije domaće
(ako se ne puni u Apatinu) – Nikšićko tamno i tamni Lav (koji se izgleda pritajio). Da
ne bismo pali u depresiju pobrinuo se Hajniken Srbija koji je predstavilo novo
industrijsko tamno lager pivo - Zaječarsko Crno.
U njemu su mesto našle 4 vrste slada (svetli, specijalni,
karamelizovani i crni (prženi) i tradicija pivarstva duga preko 120 godina. A
ako vas zanima zašto četiri slada i baš ova evo i odgovora:
- svetli slad – se standardno upotrrebljava u proizvodnji piva;
- specijalni slad – utiče na kreiranje ukusa karakterističnog za crno pivo (slatkasti ukus i ukus pečenog hleba) zahvaljujući specijalnom tretmanu;
- karamelni slad – intenzivira boju tamnog piva, daje punoću ukusa i karakterističnu karamelnu aromu. Pored navedenog, ističe sladni karakter piva i obezbeđuje postojanu penu;
- crni (prženi) slad – doprinosi boji crnog piva i specifičnom ukusu.
U ponudi koja nije sjajna, bar što se tiče industrijskih piva, Zaječarsko crno je prijatno iznenađenje. Karamelne arome, kafa, umereno karbonizacija, tamno smređa boja, sa svetlo smeđom kragnom.
Нема коментара:
Постави коментар