понедељак, 23. јул 2018.

Crno zaječarsko pivo




Još pre desetak godina frižideri u prodavnicama bili su prepuni  tamnih lager piva domaćih pivara. U njima su ponosno čučali i nestrpljivo čekali pivopije MB, Weifert, Zoffmann…. 

Danas je izbor pao na dva od  kojeg jedno i nije domaće (ako se ne puni u Apatinu) – Nikšićko tamno i tamni Lav (koji se izgleda pritajio). Da ne bismo pali u depresiju pobrinuo se Hajniken Srbija koji je predstavilo novo industrijsko tamno lager pivo - Zaječarsko Crno.

U njemu su mesto našle 4 vrste slada (svetli, specijalni, karamelizovani i crni (prženi) i tradicija pivarstva duga preko 120 godina. A ako vas zanima zašto četiri slada i baš ova evo i odgovora:


  • svetli slad – se standardno upotrrebljava u proizvodnji piva;
  • specijalni  slad – utiče na kreiranje ukusa karakterističnog za crno pivo (slatkasti ukus i ukus pečenog hleba) zahvaljujući specijalnom tretmanu;
  • karamelni slad – intenzivira boju tamnog piva, daje punoću ukusa i karakterističnu karamelnu aromu. Pored navedenog, ističe sladni karakter piva i obezbeđuje postojanu penu;
  •  crni (prženi) slad – doprinosi boji crnog piva i specifičnom ukusu. 

U ponudi koja nije sjajna, bar što se tiče industrijskih piva, Zaječarsko crno je prijatno iznenađenje. Karamelne arome, kafa, umereno karbonizacija, tamno smređa boja, sa svetlo smeđom kragnom.

Нема коментара:

Постави коментар