среда, 8. јул 2015.

Grimbergen Blonde



Grimbergen Blonde je ALE fermentisano manastirsko pivo, zlatno-oker boje, belgijska plavuša, iza kojeg stoji moćni  Carlsberg , sa 6,7 % alkohola, karakterističnog ukusa, dopadljivo na prvi gutljaj, sa izraženim voćnim aromama, pre svega banane, bez preterane gorčine. 

Kruna piva, to jest pena, je gusta i postojana do poslednjeg gutljaja. Pivo sa karakterom i skladnim telom. ’ladno može na plažu, a da ne pocrveni. A i šumicu... Ovo pivo je potpuno prirodno i proizvedeno je korišćenjem tradicionalnih metoda. Gatinais ječam u kombinaciji sa pažljivo odabranim hmeljom daruje savršeno izbalansiran ukus sa primesama voćnog slada. Ovaj kompleksan ukus započinje slatko i prijatno, sa nagoveštajima meda, kvasca, da bi odmah zatim do izražaja došla citrusna kiselost, sa tek nešto malo gorčine i začina na kraju. 

Pivo nije previše gazirano, sasvim je pitko, sa finom teksturom. U pitanju je osvežavajuće pivo koje  savršeno legne u sred vrelog dana. Kao što je današnji. Izgleda da nisam pogrešio. Posrećilo mi se.. A ako vam kažem da sam ga popio sa dimljenim lososom, puterom, zelenim maslinama i čeri paradajizom u sočnoj zemički, da li ću kod vas izazvati zavist i gnev ili ipak prijateljski polusmešak. Igram na drugu kartu. 

Proizvodnju ovog piva započeli su 1128. godine monasi u opatiji, u Grimbergen, koja se nalaze na severu Brisela, u Belgiji. Tajni recept su čuvali decenijama i delili ga samo sa hodočasnicima i posetiocima manastira koji su jedini imali priliku da probaju ovo pivo. Mislim da su ovo imali u vidu one glavešine iz EU kada su većali gde da ture hedkortr, tj. središte. Grimbergen se pije iz specijalnih tulip (lala) čaša jer tada njegova svojstva najbolje dolaze do izražaja. A votr sante!

Нема коментара:

Постави коментар