петак, 26. јун 2015.

La Trappe piva u Srbiji




Ime  La Trappe  dolazi od istoimene opatije Notre-Dame de la Grande Trappe u selu Soligny-la-Trappe (La Trappe) u Normandiji. Odavde potiče i red monaha trapist. 


Samo deset pivara na svetu imaju pravo da svoje proizvode nazovu imenom “Trapist pivo”. Od ovog broja, samo četiri pivare se ne nalaze u Belgiji, a De Koningshoeven pivara je jedna od njih. La Trappe predstavlja najstarije holandsko Trapist pivo, a ujedno i trapist koji se proizvodi u najvećim količinama od svih svetskih piva ove vrste. Pivara ima sopstveni izvor vode, a fermentacija se, poput onih kod penušavih vina, nastavlja i u samoj boci posle flaširanja.


Karakteristično za svako Trappist pivo je da pivara mora da bude u okviru manastira, a drugi uslov je da proces proizvodnje nadgleda monah. I na kraju, ali ne i beznačajno, deo prihoda mora da ode u humanitarne svrhe.

La Trappe Tripel ---boja tamno narandžasta, pena bela, postojana i gusta. Arome su jasno raspoznatljive pa uz voćne arome (miris breskve i  šljive na ukusu)  ima i korijandera, karamele... 
Tela i gorčine taman kol’ko treba, hrskavo, karbonizacija umerena, sa nešto izraženijim sadržajem alkohola (8% ).  

Ipak, u odnosu na sledeće pivo iz ove pivare gubi trku, pogotovu na odnosu cenu/kvalitet. Jedino pobeđuje pri vrelom, letnjem danu ili za one koje je ovo drugo pivo možda previše robusno.




La Trappe Quadrupel  je najžešći Ale (Belgian Dark Strong Ale) koji dolazi iz ove pivare. Snažne narandžaste boje, bistro, intezivno i moćnog ukusa, bogato i fino izbalansirano. Kremast, malt slatko, blago proprženo, prijatno gorko sa slatkom završnicom. Sa impozatnih 10 % alkohola koji mogu da prevare i najopreznije.

Izgleda da su monasi ovo pivo poturali kaluđerima, kako bi testirali njihovu čednost!

Usta su puna puterastog krema, aroma banana, smokava, urmi, vanile, badema, suvog grožđa, smeđeg šećera. Banana me vraća u detinjstvo kada sam u Rjeci kupio majicu, koja je širila miris banane kada se protrlja. Slatka sećanja.

Za vanilu ima da zahvali odležavanju u barik buradima. Punog tela, stabilne, raskošne, višeslone, karamelaste pene. Komleksne završnice koja zadržava voćnost.

.

Preporučujem konzumiranje uz bademe i sir, uz lagano pripremljena crvena mesa, piletinu i slatkovodnu ribu, sa kremastim puterastim prelivima, uz bareno povrće, posebno preporučujem šparglu.  

A ako za desert imate voćnu tortu, kojojm dominiraju banane, ostavite par gutljaja. Vratiće vam se sa kamatom!

A za pušače, uz ovo pivo cigara sa ukusom vanile. Ko preživi pričaće!


Нема коментара:

Постави коментар