уторак, 7. јул 2015.

Festival piva i osmeha u Berliner pivnici




-u iščekivanju Beograda na vodi-

Dolazeći na festival piva u Berlineru, u ulici Braće Krsmanovića, žili kucavici savamalskog noćnog života i obavezno boldiranoj napomeni  u svim turističkim vodičaima o Beogradu i Srbiji, odmah sam primetio, nešto što mi se nije nimalo dopalo. Ulica nije zatvorena za saobraćaj! Kako da se opustiš kada te sa džade vreba predimenzionirana drumska krstarica! 

Na uskom trotoaru rasporedile su se točilice pivara i nestrpljive i mnogobrojne pivopije. Noć je bila tropska, a đavo vruć! Trebalo se kroz tu veselu gomilu probiti i videti ko je gde i šta nudi. 

Unutar Berlinera prodavali su se kuponi za pivo. Trebalo ih je od 2-5 za jedno pivo. Keš i kartice nisu prihvatali. O čekovima da i ne govorim! Pivo sa festivala bilo je moguće uneti i u samu pivnicu, a tamo konzumirati sa berecama, kobasicama i kupusom kao u Berlinu, što smo i uradili.  A sva ta gužva i pozitivan metež, nije omela umetnika, koji se oslikavao mural na zidu šanka. Baš, dok smo mi pijuckali i žvakucali, on je crtao oči Trabantu. A naš drugar, Nebojša, spremao se za put u Prag, gde će se usavršiti u kraft pivarstvu. Ako je to uopšte moguće, s obzirom da sam probao njegovo pivo. Ne verujem, ali opet te Čehinjice. Varljivo leto 2015-to! 


Kaš Balkan Brewtopia je kraft pivara iz Beograda koja je osnovana 2013. godine. Naziv pivare je nastao po terminu “Kaš” za koji se veruje da datira još pet hiljada godina pre nove ere i koji je označavao napitak najsličniji pivu. Cirkali su ga tada u Mesopotamiji.  Pa što ne bih mogao i ja! Probao sam sjajno raženo IPA (Rye IPA)  pivo iz ove pivare sa 6,5 % alkohola, nepasterizovano i nefiltriranoo, bez dodatka aditiva i veštačkih sastojaka. Pivo resko, ukusno, aromatično, ali sa telom koje traži dodatni trening. Da se dodatano zategne!  


Kabinet pivara - pivo sa kosmajskih padina. Jedno od najbolih srpskih pivara, ako ne i najbolja. ŠIroka lepeza raznolikih piva. Deda Mraz za prave ljubitelje. 

Apatinska pivara predstavila se svojim porfoliom kraft pivara iz Belgije, Kanade i Engleske (Hoegaarden, Leffe, Blue Moon, Doom Bar, Worthington’s, Franciscan Well). Engleska i Kanada biće zemlje udruženog slada! Leffe, delo belgiskih monaha, počev od 1240. godine. Blue Moon, dika ponosnog vllasnika Kejta Vila koji se tokom studija u Belgiji, zaljubio u proces pravljenja piva, pa napravio pivaru i pivo. Eto ko uči i nauči, pivo začas napravi... Sharp’s Doom Bar je jedna prava pivska bajka koja otpočinje 1994. godine u Engleskoj, u selu Rock Cornwall-u. Tu je i pivara skoro vršnjak prethodne Bath Ales.


Brewdog pivara nastala prvobitno u mašti dvojice strastvenih Engleza. Sa 24 godine Martin i James, kojima su dojadila industrijska piva, rešili su da naprave svoju pivaru. Da popiju nešto što će im  se konačno dopasti! Uzeli su kredite od banke, uložili u mašine, i počeli da prave hardkor kraft piva... Nadam se da se nisu zadužili u švajcarcima, funta je ipak manje rizična rabota. A i taj britanski patriotizam...


La Chouffe je pivara koja nam stiže iz Belgije. Nastala je kasnih sedamdesetih, kada su dva rođaka, Pierre Gobron i Hris Bauweraerts odlučili da naprave svoje pivo, u svojoj pivari... Nakon tog dana sve ostalo je istorija, i to kakva istorija!


Bavarska, porodična "Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn" pivara prepoznatljiva je pre svega po svojim vrhunskim pšeničnim pivima. Većina arsenala ove pivare nosi oznaku TAP, a samo se brojevi menjaju. 

Nekadašnja opatija Weihenstephan dom je najstarije svetske pivare. Ono što je posebno zanimljivo je podatak da je manastir zatvoren 1803. godine, a pivo preživelo. Vera napušta kolebljive, ali se teže, izgleda, lišavaju omiljenog penastog napitka. Sedam godina kasnije nastalo je i zdanje crkve. A pivo se tamo proizvodilo od 768. godine. Neprekidno. Pala vam je vilica? Pa neka i treba. No, kao datum osnivanja pivare uzima se 1040. godina, kada upravljanjenje preuzima gradska uprava Freisinga. Od 1923. godine razmenjuju znanje i iskustvo sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu. A sada, jedan hit, njihovo pšenično pivo Vitus, 2011.godine proglašeno je najboljim pivom na svetu. Svetlo pikantno pšenično pivo tipa bock, sa 7,7 % alkohola. 


Нема коментара:

Постави коментар