Zaječarsko pšenično pivo pravi se na tradicionalan način, uz
korišćenje pšeničnog i ječmenog slada, svežeg hmelja i vrhunskog kvasca koji
ostavlja lagani, voćni, gotovo tropski ukus, pitko i lepršavo, kao stvoreno za
prolećni predah.
U njemu je veliki udeo ječmenog slada zamenjen pšenicom koja
sadrži više proteina, dajući penušavo i mutno pivo blažeg ukusa. Pri
proizvodnji se koristi kvasac gornjeg vrenja, koji sintetizuje aromatične
spojeve, a koji se ne nalaze u standardnom svetlom pivu. Takođe, pšenična piva
se ne bistre, pa ostaju mutna.
Karakteriše ga gusta, ali ujedno i kremasta pena, koja dugo
ostaje u čaši, čuvajući punoću ukusa, dok prepoznatljivu mutnoću pravog
pšeničnog piva daje kvasac koji ostaje nefiltriran.
Pšenično pivo zahteva specijalan ritual točenja. Idealno je
da se toči pod uglom od 45 stepeni, polako i postepeno u visoku čašu, usku pri
dnu i proširenu na vrhu. Poželjno je da čaša bude ohlađena, jer topla ubrzava
oslobađanje ugljen dioksida, zbog čega pivo brže izvetri. Kad u boci ostane
četvrtina sadržaja, treba prestati sa sipanjem, blago zavrteti bocu, tako da se
nataloženi kvasac odvoji od dna, a onda sipati ostatak.
Na ovaj način u čaši se dobija bogata kremasta pena i sav
sadržaj pivskog kvasca, objašnjava se iz pivare. Dostupno u staklenim bocama i
konzervama. Nasuto pivo ostaviti u čaši da se umiri, ako možete.
Нема коментара:
Постави коментар