четвртак, 26. април 2018.

Zaječarsko pšenično pivoZaječarsko pšenično pivo pravi se na tradicionalan način, uz korišćenje pšeničnog i ječmenog slada, svežeg hmelja i vrhunskog kvasca koji ostavlja lagani, voćni, gotovo tropski ukus, pitko i lepršavo, kao stvoreno za prolećni predah. 

U njemu je veliki udeo ječmenog slada zamenjen pšenicom koja sadrži više proteina, dajući penušavo i mutno pivo blažeg ukusa. Pri proizvodnji se koristi kvasac gornjeg vrenja, koji sintetizuje aromatične spojeve, a koji se ne nalaze u standardnom svetlom pivu. Takođe, pšenična piva se ne bistre, pa ostaju mutna. 

Karakteriše ga gusta, ali ujedno i kremasta pena, koja dugo ostaje u čaši, čuvajući punoću ukusa, dok prepoznatljivu mutnoću pravog pšeničnog piva daje kvasac koji ostaje nefiltriran.

Pšenično pivo zahteva specijalan ritual točenja. Idealno je da se toči pod uglom od 45 stepeni, polako i postepeno u visoku čašu, usku pri dnu i proširenu na vrhu. Poželjno je da čaša bude ohlađena, jer topla ubrzava oslobađanje ugljen dioksida, zbog čega pivo brže izvetri. Kad u boci ostane četvrtina sadržaja, treba prestati sa sipanjem, blago zavrteti bocu, tako da se nataloženi kvasac odvoji od dna, a onda sipati ostatak. 

Na ovaj način u čaši se dobija bogata kremasta pena i sav sadržaj pivskog kvasca, objašnjava se iz pivare. Dostupno u staklenim bocama i konzervama. Nasuto pivo ostaviti u čaši da se umiri, ako možete.

Нема коментара:

Постави коментар