среда, 20. мај 2020.

Dogma pivo




Piše: Ivan Kruljac Foto: Ivan Kruljac



Izraz dogma u sebi sadrži religijske i filozofske sintagme i u ljudima budi samo promišljanje o njoj izazivajuću neku vrstu upitanosti jer zahteva pobuđenost vere i svest o trenutku stvarnosti.



Pivara Dogma je deo scene koja je za kratko vreme eruptirala inspiraisana zanatskim pristupom pivu nastalim u Americi.  Od ideje 2015 do prvih piva imena Svetionik i Hoptopod nije dugo prošlo i prvo nas je obasjalo, a potom svojim hmeljnim pipcima obuhvatilo i mene lično ne pušta. 

 

Pivski rečnik je originalan i živ kao i piva koja u Dogmi nastaju. Voda, slad, kvasac i hmelj osnovni su sastojci za kuvanje pivskog zlata, koje se kod njih pravi od najboljih sastojaka. Imali su oko 10 kolaboracija sa drugim pivnicama i koriste oko 10 različitih hmeljeva.



Dizajn koji prati pivaru je u mojim očima divni kaleidoskop a imena piva su jasne asocijacije poput najnovijeg Hope ili Nada kroz koje su i društveno angažovani. U nadi da će svetionik još dugo osvetljavati Dogminu plovidbu prepuštam se uživanju u nektaru koji su  oni stvorili.


1 коментар:

  1. Kad neko, ovako kao Ivan, opiše ovo pivo, ne preostaje ništa drugo nego što pre da se proba...!

    ОдговориИзбриши